Friday, February 16, 2007

Μπορούμε να δούμε την αληθινή πλευρά;

Είναι αλήθεια ή μήπως ονειρεύομαι πως είμαι παρόν σε μια κωμωδία, ή τραγωδία ενίοτε, στην οποία ο πρωταγωνιστής μπορεί και μην παίζει καλά το ρόλο του;
Αστεία ιστορία και χιλιοπαιγμένη από αρκετούς περίεργους τύπους που άλλοτε αυτοπροσδιορίζονται σαν άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού και άλλοτε ως επιστήμονες και βαθείς μελετητές των ανθρωπίνων ιδιοτήτων.
ΕΓΩ, δεν μπορώ να αυτοπροσδιοριστώ και επικαλούμαι την αρετή που διαθέτω και η οποία πολλάκις με έχει φέρει αντιμέτωπο με αρκετά προβλήματα. Ψάχνω συνεχώς, μέσα σε ένα χώρο που δεν είναι ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ αλλά που έτυχε να βρίσκομαι εδώ γιατί έτσι το θέλησε η μοίρα, το πεπρωμένο ή ότι άλλο θέλει ο καθένας.
Τώρα τι συμβαίνει στο μυαλό ενός ακόμα περίεργου κανείς δεν ξέρει, ούτε ο Θεός. Βλέπω αυτό που θα ήθελα να βλέπω, ακούω αυτά που θα ονειρευόμουνα να ακούω και παρατηρώ τους υπόλοιπους περιέργους να κάνουν κι αυτοί το ίδιο. Είναι δε και μερικοί που αρνούνται πεισματικά να κατανοήσουν την αδυναμία τους να περιηγούνται σε ένα χώρο που δεν τους ανήκει και εξ αρχής δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τον διαφεντέψουν. Παρά το γεγονός αυτό προσπαθούν εναγωνίως να βρεθούν σε θέση ισχύος με άθλιες μεθόδους, προσωπικούς καταναγκασμούς, ανόσιες πράξεις και έλειψη σεβασμού στην προσωρινότητα τους. Αρκούνται στον να αναγορευτούν αρχηγοί, ηγέτες, κορυφαίοι, προσωπικότητες, αφέντες κι ότι άλλο γουστάρει ο καθένας για να κρύψει την ανασφαλή φύση του και να παρουσιάσει την εικόνα ενός άλλου αντί γι αυτόν που στο τέλος το πιστεύει τόσο πολύ που συνταυτίζεται με αυτόν τον άλλον και χάνει κάθε σχέση με τον εαυτό του.
Τώρα αν κάποιος σε όλη αυτή την περιγραφή του χώρου αυτού βλέπει και κάτι αληθινό του δίνω συγχαρητήρια και τον προτρέπω να συνεχίσει έτσι γιατί βαδίζει στα χνάρια της αληθινής ευτυχίας και είναι πολύ κοντά στην Ιθάκη. Αχ, ρε Καβάφη. Τι εννοεί ο ποιητής;

No comments: