Monday, September 24, 2007




Ίσως είναι ένας από τους πλέον ειλικρινείς πολιτικούς των τελευταιών ετών διεθνώς. Τόλμησε και είπε στο λαό του την αλήθεια. Κι εκείνος τον ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία. Τους τα είπε όλα. Τους είπε πως θα δουλεύουν μέχρι τα 70 τους χρόνια. Κι εκείνοι τον ευχαρίστησαν και τον υπερψήφισαν. Τους είπε πως ότι προνόμιο είχαν κατακτήσει με σειρά αγώνων θα το καταργήσει. Κι εκείνοι δέχθηκαν ευχαρίστως αυτή του την προσφορά και του έδωσαν τη ψήφο τους, του απέδειξαν την προτίμηση τους.

Εδώ δύο τινά συμβαίνουν. Το ένα είναι ότι η γαλλική κοινωνία είχε ανάγκη έναν πρόεδρο σαν το Nicolas Sarkozy. Το άλλο είναι ότι οι Γάλλοι διέρχονται περίοδο σοβαρότατης κρίσεως αξιών και τουλάχιστον οι ψηφοφόροι του εν λόγω κυρίου έχουν ανατρεπτικές ιδέες που θα βάλουν το σύνολο των Γάλλων σε περιπέτειες.

Όπως και να 'χει όμως το πράγμα ο Nicolas Sarkozy είπε την αλήθεια ολόκληρη. Και τώρα κάνει πράξη τα λεγόμενά του. Συγχαρητήρια.

*Μακάρι να είχαμε κι εμείς πολιτικούς σαν κι αυτόν.


Κι ύστερα τον λένε γραφικό. Όποιος κάνει τη δουλειά του είναι γραφικός. Όποιος δε συμφωνει με τα οποία αφεντικά του δεν είναι "σύνννομος". Όποιος δε βολεύεται με το καθε λογής κατεσυημένο παίζει παιχνίδια. Όποιος δεν ανέχεται κανένος είδους αφεντικά να του υποδείξουν πως θα εκτελέσει το έργο του πρέπει να αντικαθίσταται. Καιρός να του δίνουμε κι εμείς γιατί σ' αυτόν τον τόπο δεν ξέρεις από που θα σου 'ρθει. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πρόβλημα γιατί δεν έχει λυθεί ακόμα το "ασφαΛΗΣΤΙΚΟ". Οι ληστές δεν ολοκλήρωσαν ακόμα το έργο τους. Κακόμοιρε Ζορμπά ποιούς εμπιστεύτηκες, σε ποιούς παραχώρησες το δικαίωμα να κρίνουν την προσωπικότητά σου και σε ποιούς βασίστηκες για να μπορέσεις να ρίξεις λίγο απορυπαντικό στη βρώμα της δημόσιας ζωής;

Ναι κύριε Ζορμπά. Είσαι γραφικός γιατί δε γνωρίζεις τα παιχνίδια που παίζονται από τους έχοντες την εξουσία κάθε φορά, που εν τέλει είναι οι ίδιοι σε ύφος και σε ήθος, διαφορετικά από το δικό σου ύφος και το δικό σου ήθος. Και ναι μεν οι ηγούμενοι των εκάστοτε κυβερνήσεων δε μετέχουν στο γλέντι, αλλά ευθύνονται γιατί αφήνουν τον όποιο βεληγκέκα να κερνάει εις υγείαν των κορόιδων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Οι επιλογές τους βέβαια είναι περιορισμένες διότι από τη μια πλευρά στέκεται η σκύλα, από την άλλη η χάρυβδη και δεξιά και αριστερά τα φαντάσματα του παρελθόντος, οι γύπες της πολιτικής και οι καιροσκόποι της ακροδεξιάς και της αριστεράς. Αντε λοιπόν κύριε Ζορμπά να πείς στον κόσμο ότι οι υλακές των πολιτικών δεν έχουν στόχο την αποχαύνωση και τον πολιτικό αποπροσανατολισμό που επιτυγχάνεται με εισαγόμενες μεθόδους, δοκιμασμένες και ιδιαιτέρως αποτελεσματικές. Γι' αυτό γραφικέ κύριε Ζορμπά δεν νομίζω ότι ταιριάζει στο ήθος σου η οιαδήποτε άλλη ενασχόληση με τους σοβαρούς κυρίους της πολιτικής ζωής της χώρας αυτής. Μια μεταγραφή στην Ιταλία ίσως σου προσδώσει νέο κύρος και καλύτερες συνθήκες ζωής.

Sunday, September 23, 2007

Δημήτριος Μόστρας - Μαμαλούκας

Απ' ότι βλέπω δεν έχω και πολλούς αναγνώστες. Δεν με ενοχλεί. Άλλωστε το χώρο αυτό τον έχω για μένα. Για την πάρτη μου. Αν κάποιος θελήσει να τον μοιρατσεί μί μου έχει καλώς. Αν όχι πάλι όλα καλά. Έχω πολύ καιρό να γράψω κάτι. Όχι ότι δεν το είχα ανάγκη αλλά ο χρόνος μου με περιόρισε πολύ. Να 'μαι λοιπόν ξανά στις επάλξεις.
Ν' αρχίσω με το φίλο μου το Μαμαλούκα. Το παιδί θαύμα. Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με ένα κάρο αντιξοότητες κατάφερε κι έγραψε ένα βιβλίο που με έφτιαξε για μία ακόμη φορά. Ο Δημήτριος Μόστρας και η χαμένη βιβλιοθήκη του με πήραν μαζί τους μακριά και με ταξίδεψαν στο χθές και στο τώρα με περισσή ταχύτητα κι εναλλαγές που μόνο ο Μαμαλούκας ξέρει να χειρίζεται. Ως οδηγός Ferrari δεν ξέρω τι ψάρια θα έπιανε άλλα η ταχύτητα των εναλλασόμενων σκηνών στα βιβλία του είναι μεγάλη και μπορεί και χειρίζεται αυτές τις σκήνές μαγικά σχεδόν.
Το μόνο που δε μου άρεσε ήταν το εξώφυλλο του βιβλίου του. Του το είπα κι ας του κακοφάνηκε. Ήταν λίγο για το περιέχόμενο του.
Τον γουστάρω πολύ γιατί είναι απόλυτα προσηλωμένος στο μαγικό του κόσμο και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να γίνει Davind Coperfield στο χώρο του. Μην ανησυχείς Μήτσο. Το Hollywood είναι κοντά. ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ. Και πάνω απ' όλους οι δικοί σου άνθρωποι.