Monday, September 24, 2007



Κι ύστερα τον λένε γραφικό. Όποιος κάνει τη δουλειά του είναι γραφικός. Όποιος δε συμφωνει με τα οποία αφεντικά του δεν είναι "σύνννομος". Όποιος δε βολεύεται με το καθε λογής κατεσυημένο παίζει παιχνίδια. Όποιος δεν ανέχεται κανένος είδους αφεντικά να του υποδείξουν πως θα εκτελέσει το έργο του πρέπει να αντικαθίσταται. Καιρός να του δίνουμε κι εμείς γιατί σ' αυτόν τον τόπο δεν ξέρεις από που θα σου 'ρθει. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πρόβλημα γιατί δεν έχει λυθεί ακόμα το "ασφαΛΗΣΤΙΚΟ". Οι ληστές δεν ολοκλήρωσαν ακόμα το έργο τους. Κακόμοιρε Ζορμπά ποιούς εμπιστεύτηκες, σε ποιούς παραχώρησες το δικαίωμα να κρίνουν την προσωπικότητά σου και σε ποιούς βασίστηκες για να μπορέσεις να ρίξεις λίγο απορυπαντικό στη βρώμα της δημόσιας ζωής;

Ναι κύριε Ζορμπά. Είσαι γραφικός γιατί δε γνωρίζεις τα παιχνίδια που παίζονται από τους έχοντες την εξουσία κάθε φορά, που εν τέλει είναι οι ίδιοι σε ύφος και σε ήθος, διαφορετικά από το δικό σου ύφος και το δικό σου ήθος. Και ναι μεν οι ηγούμενοι των εκάστοτε κυβερνήσεων δε μετέχουν στο γλέντι, αλλά ευθύνονται γιατί αφήνουν τον όποιο βεληγκέκα να κερνάει εις υγείαν των κορόιδων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Οι επιλογές τους βέβαια είναι περιορισμένες διότι από τη μια πλευρά στέκεται η σκύλα, από την άλλη η χάρυβδη και δεξιά και αριστερά τα φαντάσματα του παρελθόντος, οι γύπες της πολιτικής και οι καιροσκόποι της ακροδεξιάς και της αριστεράς. Αντε λοιπόν κύριε Ζορμπά να πείς στον κόσμο ότι οι υλακές των πολιτικών δεν έχουν στόχο την αποχαύνωση και τον πολιτικό αποπροσανατολισμό που επιτυγχάνεται με εισαγόμενες μεθόδους, δοκιμασμένες και ιδιαιτέρως αποτελεσματικές. Γι' αυτό γραφικέ κύριε Ζορμπά δεν νομίζω ότι ταιριάζει στο ήθος σου η οιαδήποτε άλλη ενασχόληση με τους σοβαρούς κυρίους της πολιτικής ζωής της χώρας αυτής. Μια μεταγραφή στην Ιταλία ίσως σου προσδώσει νέο κύρος και καλύτερες συνθήκες ζωής.

2 comments:

Babis Dermitzakis said...

Πολύ ωραία αυτά που γράφεις για το Ζορμπά. Απομονώνω τη φράση: "Καιρός να του δίνουμε κι εμείς γιατί σ' αυτόν τον τόπο δεν ξέρεις από που θα σου 'ρθει."

Θάλεια & Κωνσταντίνα said...

Ευχαριστώ για το σχόλιο, τελικά δεν ξέρω αν είναι καλά να του δίνουμε ή να διώξουμε αυτούς που μαε δουλεύουν κι έχουν κάνει τσιφλικί τους έναν από τους ομορφότερους τόπους στη γή. Υπόψιν δεν είμαι ούτε κομμουνιστής ούτε ψευτοεπαναστάτης. Είμαι άνθρωπος του "συστήματος".